Obserwatorzy

poniedziałek, 1 lipca 2013

Konfitury śliwkowe



Sposób przyrządzania:
Śliwki dobrze umyj, przetnij na pół i wyjmij pestki. Pokrój na kawałki, nie muszą być regularne. Przełóż do miski. Wyciśnij sok z cytryny i dodaj cukier, wymieszaj dobrze z owocami i odstaw na kilka minut. 

Rozgrzej rondel i włóż śliwki. Jak tylko owoce puszczą cały sok, dodaj czerwone wino i mieszaj regularnie, bo od tego momentu konfitura może się przypalić. Jak tylko płyn zredukuje się do połowy swojej objętości, wlej alkohol. Mieszaj nadal przez kilka minut, aby alkohol wyparował, a pozostał tylko aromat trawy żubrowej. Wtedy konfitura jest gotowa do przełożenia do słoików. 

Przygotuj słoiki i zakrętki – umyj i wytrzyj do sucha lub wstaw do piekarnika na 60° do wyschnięcia. Do gorących słoików przekładaj konfiturę i zamknij dobrze pokrywką. Konfitura śliwkowa jest idealna do pieczonego drobiu lub pasztetu.
                                                                                                                                    ze strony www.tesco.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz