CIASTECZKOWY POTWÓR
Przepis na babeczki - muffinki:
- 3 jajka
- 1/2 szklanki cukru kryształu
- 3/4 szklanki mąki tortowej / pszennej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 łyżki stołowe oleju rzepakowego / słonecznikowego
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjqUZlSfGrhU6bwQsYXOExlbTUvctV7qpzVbPTIu7_zsq0_9XTqatJWndy6LgNAFCwYLuxxYpkjvr2u1xBa7_ymheeVPHdf0lMT9PkHU0iB-neO1ynIe8yemWtNocxRfKcwHpq3cb8bULq6/s320/reagge139.jpg)
Mąkę oraz proszek do pieczenia przesiewamy ze sobą. Jajka wbijamy do miski , dodajemy do nich cukier i ubijamy do momentu połączenia się składników (powinna powstać jasno- złota masa). Wlewamy olej - cały czas miksujemy. Do powstałej masy dodajemy suche składniki. Ubijamy do uzyskania jednolitej masy.
Formę na muffinki wykładamy papilotkami, które wypełniamy masą w 2/3 jej wysokości. Babeczki pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez 15-20 minut (u mnie jest to funkcja termoobiegu), do tzw. suchego patyczka.
Po upieczeniu babeczki odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Przepis na ciasteczka czekoladowo - migdałowe:
- 1 całe jajko
- 1/3 szklanki cukru kryształu
- 1 kopiata łyżka gorzkiego kakao
- 3/4 szklanki mąki tortowej / pszennej
- 75 g masła / margaryny
- 50 g pokruszonej gorzkiej czekolady
- 50 g posiekanych migdałów
Masło umieszczamy w małym rondelku i umieszczamy na małym ogniu w celu jego roztopienia . Następnie odstawiamy do przestygnięcia. Mąkę tortową oraz kakao za pomocą sitka przesiewamy ze sobą. W misce ubijamy jajko (całe) z cukrem do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie dodajemy masło i ubijamy. Dodajemy suche produkty. Wszystko miksujemy do momentu połączenia się składników. Następnie dosypujemy połamaną czekoladę i posiekane migdały. Wszystko mieszamy za pomocą łyżki drewnianej.
Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i spłaszczamy je by powstały okrągłe ciastka. Układamy je na blaszce. Ciastka pieczemy w 175 stopniach Celsjusza przez 12-14 minut ( funkcja piekarnika termoobieg). Po upieczeniu odstawiamy je do ostygnięcia.
Masa do ozdabiania:
- 2 płaskie łyżeczki żelatyny
- 1/4 szklanki gorącej wody
- 1 opakowanie "śnieżki"
- 200 ml zimnego mleka
- barwniki spożywcze
Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklanki gorącej wody. Do miski wlewamy mleko, dosypujemy "śnieżkę" i ubijamy około 5 minut. Do ubitej na sztywno śmietanki dodajemy stopniowo letnią żelatynę. Cały czas ubijamy. Śmietankę zabarwiałam barwnikami spożywczymi. W tym celu użyłam barwników sypkich, barwiąc śmietankę 2-3 kryształkami z danego koloru.
Śmietankę odstawimy do lodówki na około 1 godzinę.
Oczy potworków:
- 20 g białej czekolady
- szczypta gorzkiego kakao
Czekoladę łamiemy na kawałki. Wkładamy ją do miseczki którą umieszczamy w gorącej kąpieli wodnej. Czekolada powinna zmięknąć, gdy tak się stanie formujemy z niej oczy. Źrenice malujemy gorzkim sypkim kakaem (za pomocą palca).
Wykonanie potworków:
Przestygnięte babeczki przecinamy w poprzek, tak by przecięcie tworzyło usta. Do każdego przecięcia wkładamy ciastko czekoladowo - migdałowe. (Zdjęcie pomocnicze na górze).
Śmietankę przekładamy do worka cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki. (Jeśli nie ma ktoś worka cukierniczego wystarczy użyć woreczka śniadaniowego i obciąć jeden z jego rogów). Dekorujemy muffinki śmietanką.
Na szczycie każdej muffiny układamy oczy.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz