Składniki:
miękka margaryna 200 g
soda oczyszczona 2 łyżeczki
jajko 2 szt.
mąka 600 g
cukier kryształ 3/4 szklanki
żółtka 2 szt.
mleko 3-4 łyżki
miód – 3 -4 łyżki
Masa orzechowa:
margaryna 65 g
cukier kryształ 4 łyżki
miód 2-3 łyżki
posiekane orzechy włoski 20 – 30 g
Masa budyniowa
masło 200 g
budyń śmietankowy 1 szt.
mleko 1,5 szklanki
puszka masy karmelowej
Polewa czekoladowa
czekolada mleczna 100 g +łyżka wody+ łyżka margaryny
-------
Przygotowanie :
Do małego naczynia dodajemy mąkę pszenną oraz oczyszczoną sodę i dokładnie mieszamy łyżeczką. Następnie całość przesiewamy przez sito.
Do maki dodajemy pokrojoną w kostkę margarynę i rozdrabniaczem do ciasta siekamy margarynę razem z mąką. Następnie dodajemy cukier, jajka, żółtka, mleko, miód, cukier waniliowy i zagniatamy ciasto. Dłonie można posmarować olejem wtedy ciasto nie będzie się do nich lepić.
Ciasto dzielimy na 3 równe części. Rozwałkowujemy każdy placek na prostokąt o wymiarach 20 x 30 cm i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Możemy także foremki o podobnych wymiarach wyłożyć papierem do pieczenia i wykleić je ciastem.
Do garnka dodajemy margarynę, cukier, miód oraz orzechy włoskie – całość podgrzewamy do rozpuszczenia składników, a następnie wylewamy masę orzechową na 1 kawałek ciasta. Wszystkie formy z ciastem wkładamy do piekarnika do temp. 180 C i pieczemy przez ok. 25-35 min. – patyczkiem sprawdzamy czy ciasto w środku jest suche. Ciasta odstawiamy do wystudzenia.
Do garnka dodajemy 1 szklankę mleka oraz masło. W 1/2 szklanki rozpuszczamy budyń. Garnek z mlekiem podgrzewamy aż masło rozpuście się i doprowadzamy do wrzenia, a następnie dodajemy budyń rozpuszczony w szklance. Gotujemy ok. 30-40 sek. cały czas mieszając, następnie przykręcamy ogień i cały czas mieszamy, aż masa zgęstnieje. Następnie ciepły budyń wykładamy na pierwszy placek i przykrywamy kolejnym plackiem. Następnie na placek wylewamy masę karmelową i przykrywamy ostatnim plackiem ciasta z masą orzechową ale masą orzechową w stronę karmelu.
Wierzch ciasta delikatnie dociskamy, a następnie polewamy polewą czekoladową, dokładnie ją rozprowadzamy i odstawiamy do wystudzenia. Jak ciasto jest już chłodne wstawiamy do lodówki na całą noc.
przepis ze strony deserek.tv
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz